7 saker att tänka när du ska göra PI Cognitive Assessment

The Predictive Index Cognitive Assessment är ett test som ofta används vid rekrytering och mäter en individs generella kognitiva förmåga, vilket är ens förmåga att anpassa sig, lösa problem, lära sig samt absorbera, förstå och bearbeta komplex information.

Att göra PI Cognitive Assessment kan kännas nervöst och stressigt, speciellt ifall du inte vet vad du ska förvänta dig. Men det finns sätt att förbereda dig på samt saker att tänka på under testets gång som ger dig förutsättningarna för att visa din sanna potential.

* Nedan tips gäller för PI Cognitive Assessment, för arbetspsykologiska tester/personlighetstester, vänligen läs mer här.  

image00003

1. Förstå testets uppbyggnad

PI Cognitive Assessment är en utvärdering som tar 12 minuter och består av 50 frågor. Väldigt få personer hinner svara på alla 50, så var inte orolig om du inte hinner gå igenom alla. Frågorna består av tre kategorier som visar sig i slumpmässig ordning. De tre kategorierna består av verbala, numeriska och abstrakta frågor. 

2. Förstå hur ditt resultat räknas ut

Ditt resultat består av antalet frågor du svarat rätt på under 12 minuter och du får inte minuspoäng ifall du svarar fel på en fråga eller lämnar tomt. Du rekommenderas därför att hoppa vidare till nästa fråga och inte stanna för länge på en fråga du inte förstår eller inte tror att du kan lösa.

3. Ha en stark internetuppkoppling

Det är otroligt viktigt att du har en stabil internetuppkoppling då du gör testet. Ifall din internetuppkoppling bryts under testets gång kommer testet avslutas automatiskt och du kommer att behöva göra testet en gång till. Det är inte möjligt att starta om testet om det bryts. 

4. Håll koll på det tekniska!

Använd Chrome eller Firefox då du gör testet för en så smidig upplevelse som möjligt. Det rekommenderas att testet utförs på en dator och inte på en mobiltelefon eftersom det förbättrar helhetsupplevelsen.

Navigera bland frågorna genom att klicka på “Föregående” eller “Nästa” längst ner. Du behöver inte besvara alla frågor på en sida för att kunna gå vidare till nästa sida och du kan både gå framåt och bakåt för att ändra eller lägga till svar. Var väldigt noga med att inte använda webbläsarens egna bakåt-knapp eller hoppa mellan flikar eftersom även detta kan avbryta testet och alla svar då försvinner.

5. Gör ett övningstest

I din inbjudan till utvärderingen kommer du även få en länk till The Predictive Index övningstest på 20 frågor som du har 4 minuter och 48 sekunder på dig att slutföra . Vi rekommenderar starkt att utföra övningstestet som en förberedelse, eftersom du då har en bättre överblick över hur testet är uppbyggt och hur frågorna är formulerade. Du kan då vara lugnare under det riktiga testet, 50 frågor som ska slutföras på 12 minuter, då du vet vad du kan vänta dig och hur du vill gå tillväga.

6. Fokusera!

Testet tar 12 minuter att göra men det kommer kännas ännu kortare ifall du är stressad eller i en störande miljö. Se till att du har avsatt tillräckligt tid för testet, inte är sjuk eller trött, läser instruktionerna noggrant och får sitta i lugn och ro från början till slut. 

7. Andas ut

Testet är klart! Nu kan du pusta ut och vänta på att få höra om nästa steg. Kom ihåg att dina resultat bara är en av många olika faktorer som tas i beaktande i rekryteringsprocessen.