4 tips för hur du kan förbereda dig inför rekryteringstester

Rekryteringstester Tips

Ska du snart svara på ett rekryteringstest, som exempelvis PI Behavioral Assessment? Det är fullkomligt normalt att vara nervös, men det är egentligen inget att oro sig för. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några rätt eller fel svar i de flesta personlighetstester, därav PI, och resultaten är inte en fråga om bra eller dåligt. Istället handlar det om att visa vem du är som person för att bäst matcha dig till rätt roll.

Här är fyra värdefulla tips för att hjälpa dig inför dina kommande tester:

* Nedan tips gäller för arbetspsykologiska tester/ personlighetstester, för kognitiva tester, vänligen läs mer här.  

 

1. Förstå rekryteringstestets syfte och format.

För att förbereda dig väl är det viktigt att du förstår syftet och formatet för det rekryteringstest du kommer att genomgå. Ta dig tid att läsa igenom all information du får från rekryteraren samt instruktionerna till testet, så att du vet hur många delar det har och hur lång tid det tar. Det ger dig en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig och hur du kan strukturera din förberedelse.

2. Svara på rekryteringstestet i en lugn och störningsfri miljö.

För att få de mest precisa resultaten är det viktigt att göra testerna i en lugn och störningsfri miljö. Se till att du har tid att svara på testet i lugn och ro och inte bara snabbt fyller i det mellan två möten eller andra uppgifter. Säkerställ även att du har en tyst plats där du kan koncentrera dig helt på uppgiften.  Stäng av mobiltelefonen och andra distraktioner för att få en klar och fokuserad upplevelse.

3. Fokusera på ditt naturliga beteende.

Syftet med personlighetstester är att förstå mer om dig, ditt naturliga beteende samt vilket ledarskap och vilken arbetsmiljö som passar dig bäst. Detta så att du kan bli anställd i en roll du trivs i, med ett ledarskap som ger dig möjlighet att växa och utvecklas. Därför är det viktigt att vara ärlig och svara utifrån ditt naturliga beteende. Det finns inget rätt eller fel sätt att svara. Syftet med de flesta arbetspsykologiska tester är att identifiera din personlighet och arbetsstil, så försök att svara så ärligt som möjligt och välj de alternativ som du upplever mest representerar dig.

4. Använd resurser och stöd.

Om du känner dig osäker eller har frågor om testet, tveka inte att använda tillgängliga resurser och stöd. Hör av dig till rekryteraren som har skickat testet till dig om du känner dig osäker. 

Kom ihåg att det inte finns någon specifik strategi, men genom att följa dessa tips och svara ärligt kommer du att ha de bästa förutsättningarna att visa din sanna potential!

OBS! Om du redan har genomfört testet som du har fått skickat till dig och fått ett resultat, kontakta din rekryterare, för vissa test behöver inte utfyllas igen. 

Lycka till med dina tester!